
به گزارش تابناک به نقل از مهر، سد چمشیر در شهرستان گچساران استان کگیلو و بویراحمد به زودی آبگیری می شود که در نتیجه این برداشت آب، بسیاری از مناطق کاوش شده توسط باستان شناسان نیز برای مدت طولانی زیر آب می روند. صد سال.. باستان شناسانی که در این مناطق تحقیق و بررسی کردند، می گویند; آنچه را که باید از اکتشاف این مناطق به دست آورد را بررسی کردیم و آثار کشف شده را به مجموعه استان ارائه کردیم. بقیه مواد فرهنگی موجود در اشیا ارزش تاریخی زیادی ندارند.
یکی از این افراد میثم نیکزاد، دکترای باستان شناسی و مسئول کاوش محوطه به نام 063 در محدوده سد چمشیر است. در بازدید خبرنگاران میراث فرهنگی، وی درباره تحقیقات تکمیلی که در سال 2015 به دنبال حدس های عطایی از باستان شناسان دیگر انجام داده بود، توضیح داد: در آن سال، آقای عطایی آثاری از سازه ها را روی سطح زمین و سنگ چینی مشاهده کرد که با زندگی مرتبط بود. عشایری ما شناسایی انجام دادیم و برای تحقیقات بیشتر سنگرهایی حفر کردیم.
وی گفت: در نتیجه فضاهای معماری به دست آمد و با توجه به نوع معماری و رسوبات انباشته شده به وجود سازه عشایری پی بردیم. مواد فرهنگی شبه ماقبل تاریخ و دو سرامیک مهم نیز در این بخش یافت شد. تکههایی از ظروف شیشهای نیز یافت شد که قابل بررسی است، معمولاً از این شیشهها برای عطر، عفت یا روغن استفاده میشد.
وی با بیان اینکه قدمت این محوطه به قرن پنجم و هفتم هجری یا قرن میانه اسلامی می رسد، گفت: سفال های زیادی در اطراف محل می بینیم. که معمولاً دور بودند، هر دوره فرهنگی سفال مخصوص به خود را دارد. برای تعیین قدمت سفال ها باید تاریخ گذاری شود. ما آن سرامیکهایی را جمعآوری کردهایم که میتوانند اطلاعاتی را برای تحقیقات بیشتر در اختیار ما قرار دهند.
نیکزاد با بیان اینکه این محوطه قبلاً با بولدوزر تسطیح شده بود، گفت: سفال هایی نیز در سطح و کف محوطه دیده می شد، یکی از سفال های درشت دست ساز که به آن سفال های شبه تاریخی می گوییم. زیرا سفال ها مربوط به دوره اسلامی است اما با تکنیک های پیش از تاریخ ساخته شده است. ما نمی دانیم چرا. در میان 150 قطعه سفال، سفال های مربوط به قرن 5-7 را نیز یافتیم. با این حال، این قطعات سفالی باید دارای تاریخ باشند.
این باستان شناس گفت: با توجه به نوع معماری به کار رفته و نهشته هایی که در اینجا بررسی شد، طبیعی است که در برهه ای از زمان محوطه را پر کرده اند. همه این داده ها به ما امکان می دهد نتیجه بگیریم که این یک تغییر فصلی بوده است.
نیکزاد بیان کرد: مردمی که در این منطقه زندگی می کردند گله داری بودند و سیاه چادرهای خود را در این منطقه برپا کردند و آن را بالای سطح زمین برپا کردند تا نه رطوبت نفوذ کند و نه حشرات. ما معماری اینجا را در قسمت 450 متری مطالعه کردیم، نمی توانیم اطلاعات بیشتری کسب کنیم.